Vatsalihasten erkauman erilaisia muotoja
Erilaisia vatsalihasten erkaumia: ylävatsa, alavatsa, suolisto
Erkaumalla on erilaisia ilmenemismuotoja, ja erkauman sijoittuminen vatsalla vaihtelee. Tyypillisesti ajatellaan, että erkauma tarkoittaa nimenomaan suorien vatsalihasten välisen lihaskalvon, linea alban, venyttenyisyyttä. Raskaus kuitenkin venyttää lihaskalvoja muuallakin, jolloin puhutaan sivusuuntaisesti löysyydestä, lateraalisesta laksiteetista, tai B-tyypin erkaumasta. Linea albaan rajoittuessaankin erkauma saattaa painottua joko ylä- tai alavatsaan.
Erkaumaa korjattaessa kaikki nämä variaatiot on otettava huomioon, ja korjattava samassa yhteydessä. Erkauman leikkaustekniikka on luonnollisesti valittava huolella. Tämä edellyttää kirurgilta kokemusta tästä nimenomaisesta tilasta.
Vatsalihasten erkauma ylävatsalla
Erkauman sijoittuminen vatsalla vaihtelee. Toisilla erkauma on leveimmillään ylävatsalla. Usein vatsa muoto on ylävatsalta tällöin seistessä ulkoneva - ylävatsalle voisi melkein asettaa tarjottimen ja se pysyisi paikallaan. Leikkausteknisesti ylävatsan erkauma ja lateraalinen laksiteetti tulee hoitaa erityisen huolellisesti: jos erkaumaa ei korjata aivan ylös asti ja riittävän aggressiivisesti, ylävatsalle jää helposti edelleen pullotusta. Teknisesti ylävatsa on haastavin korjattava kohde laadukkaassa erkaumakirurgiassa, erityisesti jos leikkaus tehdään miniabdominoplastiatekniikalla. Kirurgin kokeneisuudesta on hyötyä.
Vatsalihasten erkauma alavatsalla
Vatsalihasten väli kapenee alavatsalle. Huomattavan usein alavatsalla on tällöinkin lihaskalvossa sivusuuntaista löysyyttä, ja lihaskalvo tulee korjata symmetriseen napakkuuteen ylävatsan kanssa.
Alavatsan "muumimainen", pystyasennossa voimakkaasti alas ja eteen tipahtava muoto on usein peräisin merkittävästä lateraalista laksiteetista. Leikkauksessa on tärkeää huomioida kokonaislöysyys jotta esteettisestä ja toiminnallisesta tuloksesta tulee hyvä.
Erkaumaa ei voi korjata vain alavatsalta. Jotta suorien vatsalihasten linjaus on luonnollinen jatkumo, erkaumakorjaus tulee suorittaa koko matkalta rintalastan alta häpykumpuun asti samassa napakkuudessa. Oikean napakkuuden tunnistaminen vaatii näppituntumaa, mikä puolestaan edellyttää kirurgilta lukuisia toistoja.
Vatsalihasten erkauma ja suolisto
Leveä erkauma hoikalla ihmisellä saa suoliston lähes näkymään vatsanpeitteiden läpi. Normaalisti suolen liikkeitä ei näe näin selvästi, sillä suoliston ja ihon välissä on lihas- ja rasvakerroksia. Usein näkee tilanteen, missä erkauma on piiskannut rasvakerroksen navan seudusta olemattomiin ja kun lihaksetkin sijaitsevat kaukana toisistaan, suolistoa peittää ainoastaan ohentunut, leveä linea alba, ja usein huonolaatuinen iho. Monelle tilanne aiheuttaa vatsan arkuutta - esimerkiksi lapsen hyppääminen syliin tuntuu epämiellyttävältä ja kivuliaalta ja vatsaa tekee mieli suojata töyssyiltä.
Jos erkauman lisäksi on tyrä, suolen mutka voi luiskahtaa tyräportista eli lihaskalvon reiästä ihonpuolelle ja tämäkin saattaa tuntua kipuna. Mikäli suoli jää kyseisellä tavalla jumiin vatsanpeitteisiin, puhutaan kureutumisesta. Mikäli suolen seinämän verenkierto estyy stranguloitumisesta, kuristumisesta, mikä on kivulias, kirurginen hätätilanne, ellei suolta saa painettua takaisin vatsaonteloon.
Olen kirjoittanut erillisen tekstin otsikolla Vatsalihasten erkauma ja tyrä.
Erkaumaleikkauksessa ei edetä vatsanpeitteissä suolistoon asti. Korjaus tehdään lihaskalvotasossa ja varsinaisia kiinnikkeitä ei synny. Kiinnikkeillä tarkoitetaan vatsanontelossa suoliston kulkua haittaavia arpijuosteita. Arpea ja arven aiheuttamia kiputuntemuksia tulee leikkauksessa lihaskalvotasoon, missä ne voivat tuntua leikkauksen jälkeen. Nämä kiputuikkaisut eivät kuitenkaan ole vaarallisia tai haittaa suoliston toimintaan millään tavalla. Useimmiten ne laantuvat ajan myötä
B-tyypin erkauma, lateraalinen laksiteetti, sivusuuntainen löysyys
Suorien vatsalihasten välinen sidokudoskalvo linea alba ei ole ainoa kohta sidekudosta, joka venyy raskauden yhteydessä. Kuten jokainen raskaana ollut tietää, raskaus venyttää vatsanpeitteiden kaikkia rakenteita.
Joskus lihaskalvo jää palautumatta sivuseinämästä (suorien vatsalihasten lihastupen etulehti ja uloimman vinon vatsalihaksen kalvo) ja tätä ilmiötä kutsutaan B-tyypin erkaumaksi tai lateraaliseksi laksiteetiksi. Paras suomenkielinen sana lienee “sivusuuntainen löysyys”.
Sivusuuntainen löysyys voi selittää erkaumaoireita silloin kun varsinainen A-tyypin erkauma, eli leventynyt suorien vatsalihasten väli on suhteellisen kapea. Lateraalisen laksiteetin yleisyys, merkitys ja oireet tunnetaan huonosti, aiheesta ei ole juurikaan tieteellistä kirjallisuutta.
Erkauman leikkauksessa B-tyypin erkauma hoidetaan liki samalla tavalla kuin A-tyypin erkauma. Leikkaustuloksen suhteen on olennaista huomioida lihaskalvon kokonaislöysyys ja korjata tila riittävän aggressiivisesti koko matkalta. Sekä esteettinen että toiminnallinen tulos on näin optimaalinen. Lihaskalvojen kiristäminen tehdään kirjaimellisesti näppituntumalla, ja kirurgin kokeneisuudesta on hyötyä. HELP-menetelmä on osoittautunut parhaaksi tavaksi korjata erkauma kunnolla ja kestävästi. Etenkin jos erkaumaan yhdistyy tyrä, on leikkausmenelmä valittava huolella!